Customer Voice: J. Van Esch

‘Alles in de Van Esch-uitstraling.’

Met twee dozen taart onder de arm, om de aankoop van de nieuwe Fendt 211S te vieren, worden wij ontvangen door een goedlachse Ton van Esch. Het Van Esch-oranje omringt je bij binnenkomst en laat je net zo welkom voelen als Ton zelf doet. 

 

Bedrijf

Ton (35) is sinds 2018 mede- eigenaar van J. van Esch. Samen met zijn nicht, Inge van der Aa – van Esch mag Ton zich de derde generatie in het bedrijf noemen. Ook Willy den Ouden staat aan het roer en met zijn drieën houden zij het bedrijf draaiende. Vader Hans en oom Jos richtte in de jaren ‘90 Gebr. Van Esch Wegenbouw op, wat later in 2011 fuseerde met A. van Casteren. Opa Jan was met zijn berm- en slootwerkzaamheden de bouwsteen voor wat nu een prachtig bedrijf is met 5 vestigingen en 125 deskundige werknemers.

J. van Esch is actief in 6 verschillende sectoren; Groen, Bomen, Sport, Infra, Sloop & Sanering en Grond & Reststoffen. Hun kracht zit dan ook in de integrale aanpak en het ‘totaalplaatje’.

 

Tractoren

Momenteel zijn er nog 24 tractoren actief van de ruim 30 tractoren die Agromec ooit heeft mogen verschaffen. In de laatste jaren zijn de grote trekkers aangevuld met een scala kleinere krachtpatsers, waarmee van Esch nu eigenaar is van een complete 200 t/m 700 serie (toch jammer dat die 800 net weg is).

Alle tractoren die gebruikt worden zijn Fendt tractoren. Eind jaren ’90 is het bedrijf overgestapt van Landini naar Fendt. Dit omdat de kwaliteit en inzetmogelijkheden, in combinatie met rijcomfort, van Fendt positiever waren. De eerste trekkers die door de poorten reden waren een Fendt 512 en een Fendt 310. Beide inmiddels al uit de roulering, maar de Fendt 280 die in dezelfde tijd aangeschaft is, schittert nog steeds op het erf. Met een mooie 16K uren op de teller een trekker die minder intensief gebruikt wordt, maar zeker niet gemist kan worden en een mooi stukje nostalgie oplevert.

De recentste aankoop is de Fendt 211S. In 2021 werd de eerste 200 Gen 3 met FendtONE bediening, de 210 P, aangeschaft. Daarna volgde in 2022 de eerste Fendt 211 S Gen 3, die inmiddels flink aan het werk wordt gezet. Chauffeur Wil, die de compacte trekker voornamelijk gebruikt voor bermwerkzaamheden en onderhoud op sportvelden, was enorm te spreken over de voordelen die deze 200 met zich meebrengt. De behoefte voor een 3e exemplaar en de positieve gebruikerservaringen zorgden in augustus dit jaar voor de aankoop van de tweede 211 S.

 

Van Esch uitvoering

De 211S, afgeleverd door de werkplaats van Abemec Waalwijk en de vertegenwoordigers van Agromec, wordt niet zomaar uit de fabriek geleverd. De tractoren worden voor het bedrijf eerst in een ‘J. van Esch-sausje’ gegoten.

Onder dit sausje valt niet alleen de kleur, maar ook onder andere ingekorte zwaailamp steunen, een afsluitbaar kogelrek, een EHBO-trommel en een brandblusser. Dit alles om de werkdag van de werknemers zo aangenaam mogelijk te maken. Tussen deze harde werknemers zitten veel hobbyisten, echte trekkerliefhebbers. Een beetje ‘Fendt’ valt dan al gauw in de smaak.

‘Je zou bijna een trekker van een ander merk willen aanschaffen, zodat de luxe van de Fendt niet meer vanzelfsprekend is. Dan gaan die jongens vanzelf weer vechten om wie er vandaag met de Fendt op pad mag.’
– Ton van Esch

 

Voordelen

Zeker, de 200 scheelt in de aanschafwaarde in vergelijking met zijn grotere broers, maar dat is niet de voornaamste reden dat van Esch koos voor deze trekker.

De 200 serie is wendbaar en compact. Met een maximaal vermogen van 124PK levert de trekker weinig in op gebied van kracht. De trekker wordt aangedreven met een zeer zuinige Stage V motor. Doordat de trekker kleiner is en het vermogen goed past bij de werkzaamheden wordt er geen onnodig brandstof verbruikt. Dat is een fijne bijkomstigheid, aangezien voor Ton het enige nadeel aan deze trekker de brandstoftank is. Deze had van Ton groter mogen zijn. Met een tank van 80L past de dieselinhoud precies in het plaatje van de trekker zelf: compact.

Een ander groot voordeel van deze trekker is het gewicht. Doordat de trekker relatief licht is, is deze uitermate geschikt voor werkzaamheden op sportvelden. De druk die de trekker uitoefent op het veld is veel minder hoog dan bij de voorganger van deze trekker, de Fendt 412.

 

Trouw aan Fendt

In tegenstelling tot enkele andere type werktuigen, blijft van Esch voor de tractoren trouw aan Fendt. ‘Het is niet alleen voor mij fijn, maar ook voor de uitstraling van het bedrijf, voor het werkgemak van de chauffeurs en voor de monteurs in de werkplaats om het bij één merk te houden’ geeft Ton aan. Daarbij vertrouwt hij op de onderhoudsvriendelijke urenmakerij van Fendt. De tractoren van de Duitse fabrikant blijven consistent in kwaliteit en leveren al jaren echte betrouwbare krachtpatsers die lang in gebruik kunnen blijven. Met een gemiddelde van 1300 draaiuren per trekker per jaar is dat natuurlijk een pré.

Er hangt een alombekend investeringsplaatje aan Fendt tractoren, maar in ruil voor deze prijs krijg je er volgens Ton ook wel kwaliteit voor terug.  Kwaliteit die je terugziet in de levensduur en bedrijfszekerheid van de tractoren. Urenstanden rond de 20.000uur zijn geen uitzondering.

 

Toekomst

J. van Esch is een bedrijf waarvan de pijlers draaien om het bevorderen van ecologie, circulariteit en CO2-reductie, verantwoordelijkheid nemen voor kwaliteit en omgeving, innoveren van tekentafel tot uitvoering en sociaal, veilig en duurzaam samenwerken. Je kunt dus verwachten dat er al druk nagedacht wordt over hoe de toekomst er uit gaat zien.

Ton rijdt zelf een elektrische auto en ziet zonder twijfel kansen in de toekomst voor elektrische (landbouw)voertuigen binnen het bedrijf. De door Agromec zelf ontwikkelde elektrische trekker, de Agromec 700 Vario Electric is voor van Esch net te groot voor de inzet in het bermonderhoud. Hij wacht dus geduldig af voor wat de toekomst voor hem en het bedrijf in petto heeft.

 

Wij bedanken Ton voor zijn tijd en eerlijke woorden en wensen J. van Esch veel succes en plezier met de Fendt 211S.

 

 

 

© 2023, Abemec en Agromec. Tekst: Floor Hermans