Customer Voice: Van Pinxteren v.o.f.

‘Een voorzichtige krachtpatser met een hoge productiviteit.’

 

In april eerder dit jaar stonden wij op de stoep bij Frans en Anneke van Pinxteren in Schijndel. Op de planning stond de in-bedrijf-stelling van de Fendt Lotus 1020T. Nu Frans er een seizoen op heeft zitten met de schudder waren wij benieuwd hoe dit hem bevallen is. Na een warm onthaal door zoon Ties en het bijpraten onder het genot van een bakje koffie en een punt appeltaart kunnen we ter zake komen.

 

Melkveehouderij Anoa

Frans van Pinxteren is veehouder in hart en nieren. Het bedrijf, melkveehouderij Anoa (wat woudkoe betekent), is door vader Van Pinxteren gekocht. Vanaf 1992 hebben de broers Christ en Frans samen geboerd. Toen Christ in 2018 met pensioen ging, heeft Anneke het stokje overgenomen. Van de 4 kinderen heeft Ties (19) uitgesproken om het bedrijf te willen opvolgen. Hij is onlangs gestart aan een opleiding aan de Aeres Hogeschool te Dronten. Het bedrijf telt 125 melkkoeien en ruim 70 stuks jongvee. Hierbij hoort ruim 40 ha grond, waarvan 30-35ha gras en de rest maïs.

 

Voerkwaliteit

Afgelopen grasseizoen heeft fam. Van Pinxteren al gebruik kunnen maken van de Fendt Lotus 1020T. Zodra wij vragen naar de ervaringen met de schudder verschijnen er twee hele tevreden gezichten. De nieuwe Lotus is een wereld van verschil met de schudder die de heren voorheen gebruikten. Bij de vorige schudder ervaarde Frans vaak zand in de kuil. ‘De ruwe as is spectaculair verminderd’ benoemt Ties. De hogere voerkwaliteit is dus een eerste pluspunt dat we tegenkomen in het gesprek. ‘We hebben van de eerste drie snedes een kuiluitslag en die zijn tot nu toe heel goed’ vult Frans aan.

 

Snelheid en capaciteit

Volgens de Duitse Fabrikant zelf heeft de Fendt Lotus 1020T een betere opname en betere beweging door de tand stand en door de hoge stabiliteit een hogere efficiëntie. De machine zou 50% meer oppervlakte kunnen bewerken in dezelfde tijd. Ook zou dit moeten kunnen met een lager toerental (400-450 t/min). Beide heren kunnen dit beamen. Waar voorheen tussen 11:00 en 19:00 geschud moest worden zijn de heren nu nog maar tot 16:00 bezig. Ook dat lagere toerental lijkt te kloppen. Het lagere toerental zorgt voor een lager brandstofgebruik wat Ties ook duidelijk opmerkt.

Wendbaarheid en gebruikersgemak 

De Fendt Performance tanden zorgen niet alleen voor een flexibele werking, waardoor de bodem beschermd blijft, maar ook voor de mogelijkheid om dichter langs de kanten te schudden. De haaktanden zijn dusdanig te verstellen dat de spreiding van het gras aan bijvoorbeeld de slootkant een stuk minder wijd is, waardoor het gras niet in de sloot belandt.

De heren geven aan dat dit wel al één of twee keer geprobeerd is, maar zij er verder weinig mee werken. Het blijft makkelijker om de schudder een stukje verder van de kant af te zetten en de machine wat zachter te zetten ‘Op deze manier gaat dat ook prima. Verstellen kost tijd.’

De machine heeft zichzelf al wel bewezen op gebied van wendbaarheid. Vooral in bochten kan de schudder goed onder controle gehouden worden. Volgens Ties is het hierdoor makkelijk in te schatten waar de machine uitkomt tijdens het draaien.

Een ander gemak laat zich zien in het onderhoud. De machine vergt weinig onderhoud en is op bepaalde punten zelfs onderhoudsvrij. Frans en Ties zijn vooral erg tevreden met de bereikbaarheid van de vetnippels. Deze zijn goed zichtbaar, wat het karwei een stuk makkelijker maakt.

 

Conclusie

Zodra de heren gevraagd wordt een conclusie te geven over de machine komen er mooie antwoorden. ‘Voor ons waren kwaliteit en capaciteit de twee speerpunten om de machine aan te schaffen en dat heeft hij zeker.’ zegt Frans. Volgens Ties is het gewoon een ‘capaciteitsbeuker’.

Gelukkig waren de heren dit al gewend van Fendt. Het blijft een favoriet merk in de familie en de kwaliteit blijft constant. Met deze Fendt Lotus 1020T heeft fam. Van Pinxteren veel plezier van een machine die lang meegaat, aldus Frans.

Wij bedanken de heren voor hun tijd, de gezelligheid en de lekkere koffie en wensen de familie nog veel werkplezier met de Lotus.

 

Klik op onderstaande afbeelding  voor de video.

 

© 2023, Abemec en Agromec. Tekst en foto’s: Floor Hermans. Video: Green Communicatie